Solidariteitswerkplaats Uden draagt bij aan bootproject voor veiligheid schoolgaande kinderen in Oeganda.

12 maart, 2020 | << Nieuws >>

Eind februari is in Lake Bunyonyi, Oeganda, een hier in Nederland gebouwde metalen motorboot te water gelaten waaraan de vrijwilligers van de Solidariteitswerkplaats een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd. De boot is onderdeel van het liefdadigheidsprogramma van HWMCO-Nederland & NiCA Foundation, dat in Oeganda met succes werkt aan een menswaardiger bestaan voor kansarme kinderen.

De constructie van de boot begon als leerproject voor studenten van Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) de Leijgraaf samen met Stichting Metaal Opleidingen (SMO), beide uit Veghel. Nadat derdejaars studenten van de opleiding Allround Constructiewerker de volledige constructie van de boot als examenopdracht hadden afgerond ging men op zoek naar een goede bestemming voor de boot. Al snel werd besloten deze aan HWMCO-Nederland & NiCA Foundation te doneren. Voordat de boot vervolgens naar Oeganda getransporteerd kon worden, moest er nog het nodige werk verricht worden om hem helemaal geschikt te maken voor zijn uiteindelijke doel: het dagelijks veilig vervoer van schoolgaande kinderen. Deze kinderen waren voorheen aangewezen op vervoer in traditionele kano's, vervaardigd uit uitgeholde boomstammen. Dit met alle risico's van dien: Lake Bunyonyi is het diepste meer in Oeganda (op sommige plaatsen maar liefst 900 meter), de bevolking vreest het meer waarin maandelijks mensen verdrinken, slechts een enkeling kan en durft te zwemmen.

Nadat ROC studenten van de opleiding Hout & Meubel de boot van een houten vlonder en bankjes rondom hadden voorzien, is hij door onze vrijwilligers van Veghel naar onze nieuwe werkplaats vervoerd, waar wij de verdere afronding van het project op ons hebben genomen. We hebben er allereerst voor gezorgd dat de boot door een deskundig bedrijf professioneel gestraald werd. Dit om er voor te zorgen dat hij, eenmaal in het water, niet aan corrosie ten prooi zou vallen. Daarna hebben onze vrijwilligers de boot van diverse verflagen in de gewenste kleuren voorzien. Op verzoek van het Nederlands-Oegandese team van de liefdadigheidsstichting zijn aanvullend nog een aantal houten dwarsbankjes gemaakt, geverfd, en aangebracht. Dit met als doel méér kinderen veilig in de boot te kunnen vervoeren, en om de allerkleinsten de veiligste plek in het midden van de boot te geven.

Tenslotte heeft de Solidariteitswerkplaats ook de boottrailer, waarop de boot zowel hier in Nederland alsook in Oeganda over land vervoerd moest gaan worden, aangeschaft en bekostigd. In mei 2019 hebben twee van onze vrijwilligers de boot samen met Yvonne en Marc Verhagen, de oprichters van HWMCO-Nederland & NiCA Foundation, afgeleverd bij de transporteur die voor het vervoer naar Oeganda heeft zorggedragen. Daarna heeft het door allerlei tegenslagen helaas tot vorige maand geduurd voordat de boot zijn eindbestemming in Oeganda bereikte. Het geduld van Nederlands en Oegandese zijde is echter beloond, de boot vervoert sinds enkele weken dagelijks leerlingen van Bwama Primary School veilig over Lake Bunyonyi.

Het volledige verslag van dit prachtige project is te lezen in dit artikel op de website van HWMCO-Nederland & NiCA Foundation: Klik hier

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined